A renovated garden-to-table kitchen, and lots of teenagers, are the beating heart of this great Shaker home.

By Sharon Holbrook

View of a renovated Shaker kitchen with teenagers at the table.

On this gloomy fall day, the Geiers’ roomy white kitchen is cozy and bright. Homeowners Peter and Emily brew fresh coffee and chat comfortably with Dan Stafford, the Woodworks Design project manager who practically lived in their home during the Geiers’ total kitchen renovation last winter and spring. After a moment, Dawn Cook, the kitchen’s designer, enters through the back door to a chorus of happy greetings.

The Geiers, Woodworks Design, and Dawn Cook Design managed to pull off the seemingly impossible: a home renovation that was at once amicable, professional, and on schedule. No wonder everyone is so pleased to be reunited.

Perhaps the spirit of camaraderie is fed by the kitchen itself. It’s the kind of place – both before and after renovation – where people come together. On the day I visited, I had just missed the eight teenagers who had popped over from Shaker High to eat lunch. This isn’t unusual for the Geiers. The handsome colonial on Ashford Road just around the bend from the school is, with the Geiers’ encouragement, a magnet for teens. In the spring, 3-on-3 pickup basketball games brought 15 boys at a time to the house five days a week, Emily reports with pleasure.

How many kids of their own do they have? “Two going on 22,” quips project manager Dan, who clearly enjoyed the steady stream of adolescents in the house that didn’t let up even during the renovation he supervised. Yes, the Geiers have just two “official” children, Wilder and Grace, who are, respectively, a senior and freshman at the High School. For the school year, they also have Finnish exchange student Aksel who is following his older brother as a long-term guest of the Geiers. In addition, there are the friends who seem to be family – the kids who are so welcome and ever-present that their snack preferences are permanent fixtures on the Geier grocery list.

Focal Points

When Emily, Peter, and newborn Wilder moved into their home in 2000, the kitchen was already spacious, thanks to a substantial 1991 renovation by the previous owners. That earlier renovation had knocked out walls to combine a narrow back hall, a small breakfast nook, and a small kitchen, and bumped out the rear exterior wall several feet. To top it off , a striking metal and wood spiral staircase was added to anchor the kitchen and provide quick access to the upper level.

But the kitchen was showing its age, and Emily and Peter began to think about updates. They knew what they didn’t like – ailing appliances, an uneven, hard-to-clean terracotta floor, fluorescent lights, and dated oak cabinets. But they also wanted to keep and improve on the things they loved, beginning with that spiral staircase.

Renovated kitchen with circular staircase

It was never a question that the staircase would stay. The Geiers, including the kids, all insisted on it. “Most of their lives they’ve come sliding down that banister,” says Peter. They got no argument from designer Dawn, who also considers the stairs the centerpiece of the kitchen.

There were other must-haves. Emily loved their round kitchen table, and definitely wanted to incorporate one into the new kitchen. Peter and Emily had explored the idea of renovation for years, and an early inspiration-seeking trip to a Chagrin Falls kitchen showroom – well before they’d hired anyone – yielded a one-of-a-kind sink that the Geiers knew they wanted. The extra-wide stainless steel undermount sink with two faucets is a cook’s dream.

A Team Approach

When the Geiers decided it was time, they took a tried-and-true approach to finding the right contractors: They asked their Shaker Heights friends. “We were looking for competence and really skilled people,” Peter says. “We didn’t want to get into a project that was going to fall apart three-quarters of the way through it, or cost twice as much.”

Emily agrees, noting that they’ve had a few bad experiences in the past. But friends they trusted vouched for the great experiences they’d had with Woodworks Design in Middlefield. “Hearing good things from friends made us feel more confident,” says Peter, “and that confidence was warranted.”

While the Geiers had ideas about what they wanted in their updated kitchen, they also wanted to make the smartest use of their budget, and to get advice on translating their vision into real-life design. That’s why they hired Shaker-based designer Dawn Cook. She helped narrow down the overwhelming range of choices to those that might work, and pointed out design choices where the homeowners could save without compromising the beauty or function
of the finished kitchen.

Peter and Emily didn’t realize it when they hired Dawn, but she and Woodworks had already collaborated on previous projects, and were eager to do so again. Everyone agrees that the team approach made everyone’s work, and the final kitchen, even better.

“We had a lot of meetings in this kitchen,” says Dan. “Everybody had their input.”

Emily nods in agreement. “Organically, these ideas would come up and you’d shift. You’d think you wanted one thing and essentially you’d get that – but even better.” The demolition began last January. Gone was the dark tile floor, and gone were the massive glass window and skylight panels whose greenhouse-like effect had overheated the old cooking area on warm days. Gone were the old cabinets, the stovetop that didn’t quite work anymore, and the harsh lighting.


In their place, a collaborative design envisioned by the Geiers, Dawn, and Woodworks rose from the ground up. Custom hand-blown sconces crafted by Cleveland Art bathe the kitchen in light when the sun does not cooperate. Cheerful white cabinetry, custom-built at Woodworks’ Middlefield shop, wraps around the kitchen’s perimeter.

Under Dawn’s advice, drawers and cabinets were placed where they’d be most helpful for cooking and baking, and a new mudroom bank of cabinets and drawers was built to disguise the shoes and coats that were formerly stowed in the open. Doors now also hide away the utility sink, where avid gardener and cook Peter might wash fresh backyard produce, or his golf clubs, as the moment requires.

Everyone contributed to the design. Emily found the pale-blue leaf tile that serves as a stovetop backsplash, and the built-in bar with lovely glass-paneled doors was her idea. Peter spotted the moody gray and blue art, whose circles and lines – as Dawn points out – echo the treads and helix shape of the spiral stairs. For the adjoining first-floor bath, which was also renovated at the same time, Dawn located vintage Indian shutters at a Larchmere Boulevard shop, and Woodworks turned them into cabinets. Everywhere, there’s the stamp of artistic inspiration paired with collaboration.

Similarly, the team brought new life to a small paneled office next to the kitchen. Formerly presenting a blank solid wall to the kitchen, Woodworks cut an opening and installed a sleek glass-paned pocket door that manages to perfectly mesh with both the clean white lines of the kitchen and the warm wood of the library. Dawn recommended the lighting. Now the Geier kids can do homework in the space within sight but apart from the bustle of the kitchen.

The Heart of the Home

Usually, though, everyone wants to be in the kitchen, probably seated at the inviting circular table that anchors the space. Perhaps the signature elements of the redesign are the table and the crescent-shaped banquette built into the kitchen’s island.

Emily knew for sure that the island, which was in the kitchen to begin with but which needed to be rebuilt to allow proper flow as well as installation of new fixtures, should unite the kitchen, not chop it in two. “I didn’t want an island where people sat on stools facing in one direction. We’d always had a round kitchen table. You’re looking at each other.” Instead, Dawn suggested the curved banquette. Not only would it physically and visually unite the preparation and dining areas, it would allow more people to gather around the table. The Geiers were sold.

It was never a question that the staircase would stay. The Geiers, including the kids, all insisted on it. “Most of their lives they’ve come sliding down that banister,” says Peter.

That’s the key thing for Emily and Peter: making the kitchen, and all their home, a welcoming place. “We are a simple-home family,” says Emily. The goal was never to impress, but to include. “It feels like a meeting house, especially for kids.”

With vegetarians, a vegan, and a meat-eater living in the house, there’s a lot of cooking to be done. Luckily, Emily and Peter both enjoy it. Peter especially has recently become more involved both in his garden and in cooking vegetarian dishes, while Grace likes to bake, and Emily does a bit of everything. “We’re cooking a lot more,” says Emily. “The kitchen is much more functional. We did cook before, but it’s just more fun now.” The joy extends to the table, according to Peter. “It’s really fun sitting here. It’s fun utilizing the whole space.”

Apparently, the neighborhood teens agree, and that’s just how the Geiers like it.

This article originally appeared in Shaker Life, Winter 2018.